wielowarzywna_zupa_z_cukinia_i_ryzem

Wielowarzywna zupa z cukinia i ryzem

Ocena:

4.51 (157)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
Zupka z mlodych warzyw, ugotowana na gesim miesie.

Składniki:

  • podwójna piers gesi,
  • 1,7 litra zimnej wody,
  • 2 mlode, bezpestkowe, sredniej wielkosci cukinie,
  • duza, biala cebula,
  • maly kalafior,
  • 5 mlodych, sredniej wielkosci marchewek,
  • 3 mlode korzenie pietruszki,
  • lodyga selera naciowego,
  • 0,5 glówki kapusty pekinskiej - twardej czesci,
  • 0,5 szklanki bialego ryzu,
  • zielona swieza papryka,
  • 3 zabki czosnku,
  • peczek natki pietruszki,
  • 2 listki laurowe,
  • sól, pieprz, vegeta,maggie

Wielowarzywna zupa z cukinia i ryzem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piersi gesi wymoczyc dwukrotnie w zimnej wodzie, odciac skóre. Warzywa umyc i obrac, natke posiekac. Kapuste pekinska poszatkowac na srednio grube czesci, kalafiora rozdrobnic na male rózyczki, ryz przeplukac zimna woda. Cebule, cukinie, czosnek, papryke kroimy w kosteczke. Marchew, pietruszke i selera kroimy w pólkrazki. Do garnka z zimna woda, wrzucamy piersi gesi, ok 2 lyzki vegety i lyzeczke soli, zagotowujemy. Zmniejszamy ogien i gotujemy mieso przez ok godzine, na srednim ogniu. Do wywaru, dodajemy cebule, papryke i marchewke, gotujemy przez 10 minut, po czym dodajemy kalafior, seler, pietruszke, cukinie, kapuste, ryz, lisc laurowy. Gotujemy na malym ogniu przez ok 25 minut, do miekkosci wszystkich skladników, po czym wrzucamy drobno posiekany czosnek i natke pitruszki, doprawiamy do smaku.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne