Wegetariańskie leczo z cukinią i wędzonym tofu

Wegetariańskie leczo to smaczna alternatywa dla węgierskiej potrawy jednogarnkowej. Proste w wykonaniu, jest równie pikantne i aromatyczne co oryginalna potrawa.

Dania jednogarnkoweleczogulasz

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 163 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Olej rozgrzewamy w garnku. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy, a następnie smażymy na szklisto. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy również w garnku na złotobrązowy kolor. Cukinię obieramy, jeśli jest duża to usuwamy pestki i kroimy ją w kostkę. Z papryk wykrawamy gniazda nasienne i kroimy je w dużą kostkę. Wrzucamy do garnka i dusimy. 4 pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Kroimy je w kostkę, wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na sos. Pozostałe 4 pomidory kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do garnka. Całość zalewamy sosem pomidorowym. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Porady

Zobacz też: yuba - wegański zamiennik kurczaka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy