Wegańskie cynamonki

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 20 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Wegańskie cynamonki to pyszne, pulchne bułeczki, które wyjęte z pieca pachną tak mocno, że trudno nie uszczknąć choć jednej z nich na gorąco. Warto jednak poczekać aż ostygną, bo przyozdobione lukrem są jeszcze bardziej smakowite. Pozbawione produktów odzwierzęcych typu: jajka, mleko i masło krowie, nic nie tracą na wartości. Wręcz przeciwnie, wegańskie cynamonki swobodnie mogą konkurować z tradycyjnymi i smakowo w ogóle się od nich nie różnią.

Składniki:

  • mleko roślinne  300 ml

  • drożdże  30 g

  • cukier  50 g

  • mąka pszenna  500 g

  • sól  3 g

  • masło roślinne  130 g

  • cukier trzcinowy  100 g

  • cynamon  15 g

  • woda  15 ml

  • cukier puder  80 g

Wegańskie cynamonki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masło: roztapiamy je w dwóch osobnych rondelkach: w jednym 70 g, a w drugim 60 g. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 2:

    Rozczyn: podgrzewamy mleko roślinne - powinno być letnie. Drożdże mieszamy z  mlekiem, 1 łyżką cukru. Na wierzch sypiemy szczyptę mąki. Czekamy 15 minut aż drożdże zaczną pracować i zwiększą swoją objętość.

  • Krok 3:

    Ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn, roztopione masło (70 g) i wyrabiamy ręcznie na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Miskę przykrywamy ściereczką. Surowe ciasto będzie szybciej rosło, kiedy nagrzejemy piekarnik do 30 stopni Celsjusza, a potem wsadzimy do niego miskę z drożdżową masą.

  • Krok 4:

    Wałkowanie: podrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać kształt prostokąta.

  • Krok 5:

    Nadzienie: wierzch ciasta smarujemy roztopionym masłem (60 g). Następnie sypiemy na to 100 g cukru trzcinowego oraz 15 cynamonu. Do środka bułeczek możemy też wsadzić kawałki posiekanych orzechów włoskich.

  • Krok 6:

    Formowanie: zwijamy ciasto jak roladę i kroimy na kawałki wielkości 3-4 cm. Tworzymy z tego kształt ślimaka. Wegańskie cynamonki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jedna przy drugiej. Mają być ciasno przytulone do siebie. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na jakieś 30 minut.

  • Krok 7:

    Piekarnik: gdy cynamonki rosną nagrzewamy go do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy je około 20 minut.

  • Krok 8:

    Lukier: do miski wsypujemy 8 łyżek cukru pudru i 2-3 łyżki wody. Ucieramy je przy pomocy drewnianej pałki. Polewamy nim przestygnięte wegańskie cynamonki.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne