Wegańskie ciasto marchewkowe z serkiem z nerkowców

Ocena:

4.39 (181)

  • 60 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Wegańskie ciasto marchewkowe to zdrowa alternatywa dla wielbicieli słodkości. Przygotowanie ciasta bez dodatków składników pochodzenia zwierzęcego wbrew pozorom nie jest ani drogie, ani trudne! Ciasto marchewkowe wege jest lekkie, pyszne i proste w wykonaniu. Z orzechowym twarożkiem i wilgotnym, delikatnym spodem jest ono jesienno-zimowym hitem wśród słodkości! 

Składniki:

  • marchewka  120 g

  • brązowy cukier  120 g

  • mus jabłkowy  0.5 szklanki

  • olej rzepakowy  90 ml

  • proszek do pieczenia  1 łyżeczka

  • soda oczyszczona  1 łyżeczka

  • przyprawa do piernika  2 łyżeczki

  • mąka razowa  180 g

  • orzechy nerkowca  150 g

  • mleko migdałowe  0.5 szklanki

  • cukier puder  2 łyżki stołowe

  • cytryna  1 szt.

Wegańskie ciasto marchewkowe z serkiem z nerkowców - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto marchewkowe wegańskie należy do wilgotnych ciast. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wkładamy marchewkę, brązowy cukier, mus jabłkowy i olej rzepakowy. Do drugiej miski wsypujemy proszek od pieczenia, sodę, przyprawy korzenne, mąkę. Mieszamy zawartość obu misek. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wegańskie marchewkowe pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę do suchego patyczka. 

  • Krok 2:

    Cytrynę wyparzamy, a następnie ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Do kielicha blendera wsypujemy namoczone przynajmniej przez noc nerkowce. Następnie dodajemy mleko migdałowe, cukier puder i sok z cytryny (2 łyżki). Blendujemy na gładki krem. Na upieczone i ostygnięte wegańskie ciasto marchewkowe nakładamy orzechowy twarożek. Posypujemy z wierzchu skórką otartą z cytryny.

Porady

  • Nerkowce na twarożek do ciasta powinny moczyć się przynajmniej przez 12 godzin przed zmiksowaniem. Warto pomyśleć o tym dzień przed przygotowaniem ciasta.
  • Ciasto marchewkowe vegan smakuje dobrze z dodatkiem przypraw korzennych. Można wykorzystać gotową przyprawę do piernika lub samodzielnie połączyć ulubione aromaty. Na pewno sprawdzą się tutaj cynamon, kardamon, goździki, anyż, gałka muszkatołowa czy walinia.
  • Warto przesypać składniki suche przez sitko – dzięki temu ciasto marchewkowe wege będzie bardziej pulchne.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić wegańskie ciasto marchewkowe?

Wegańskie ciasto marchewkowe jest zdrowym i pysznym deserem. Słowo „wegańskie” w nazwie może budzić niepokój, jednak zapewniamy, że cały przepis składa się z łatwo dostępnych składników. Jak zrobić wegańskie ciasto marchewkowe? Placek marchewkowy jest bardzo prosty do przygotowania! Wystarczy mokre składniki połączyć z suchymi. W tym przepisie mus jabłkowy pełni rolę jajek – zlepia wszystkie składniki. Sprawdź, jakie są inne zamienniki jajek w przepisach wegańskich. Ciasto marchewkowe wege dobrze jest podać z pysznym roślinnym kremem. Powyżej podpowiadamy przepis na twarożek z nerkowców o orzeźwiającym, cytrusowym posmaku. Wegańskie ciasto marchewkowe z jabłkami można też podać przełożone kremem orzechowo czekoladowym z przepisu na tort wegański czekoladowo-orzechowy lub „bitą śmietaną” z przepisu na wegański tort Czarny las.

Jakie są właściwości marchewki?

Marchew jest pełna witaminy A i beta-karotenu, a także dobroczynnych przeciwutleniaczy. Marchewka na surowo jest niskokaloryczna i bezpieczna dla diabetyków. Im bardziej ugotowana tym bardziej wzrasta zarówno jej kaloryczność, jak i wartość indeksu glikemicznego. Dzięki swoim wartościom odżywczym marchew doskonale wpływa na nasze włosy skórę i paznokcie. Jest też bardzo smaczna. Wegańskie ciasto marchewkowe to czysta przyjemność!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne