PIERÓG DROŻDŻOWY Z MIĘSEM MIELONYM

Nowy pomysła na obiad, coś innego i efektownego

Dodany przez: ewasng2

PIERÓG DROŻDŻOWY Z MIĘSEM MIELONYM

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • żółtko
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • niecała szklanka letniej wody
  • FARSZ:
  • 30 dag mięsa mielonego
  • duża cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 3 -4 łyżki kukurydzy
  • chili
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mielonego
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuść w 4 łyżkach ciepłej wody. W misce wymieszaj mąkę z solą i dodaj rozpuszczone drożdże, zamieszaj, dodaj 2 łyżki oliwy. Do ciasta dodaj letnią wodę i ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj i odstaw na 35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Mięso przesmaż na oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, smaż chwilę razem. Dodaj kukurydzę i przyprawy oraz trochę wody i chwilę duś razem.
  3. Ciasto podziel na 4 części, każdą część rozwałkuj na opkrągły placek. Na środku umieść część farszu. Brzeg ciasta zwilż wodą, złóż na pół i mocno zlep, formując duży pieróg. Z każdą częścią ciasta postępuj tak samo. Gotowe pierogi umieść na wysmarowanej olejem blasze. Wierzch pierogów posmaruj żółtkiem z odrobiną wody. Piec 30 minut.
obiad pierogi mąka drożdże mięso mielone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze