Tort orzechowy z likierem amaretto

Smaczny tort mocno czekoladowy z orzechami i likierem amaretto.

Dodany przez: Paula232

Tort orzechowy z likierem amaretto

Torty

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 450 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek (czubatych) ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • na przełożenie i dekorację:
  • 1 litr słodkiej śmietanki 30%
  • 8 łyżek likieru amaretto
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 g orzechów włoskich + połówki do dekoracji
  • 4 opakowania fixu do śmietany (ewentualnie 2)
  • 3 łyżki wiórków czekoladowych

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtej. Ubijamy białką ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, cukier waniliowy i zimną wodę. Kolejno wrzucamy po 1 żółtku. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik 180 stopni i pieczemy ok. 30 min.
  2. Ostudzone ciasto kroimy na 3 blaty.
  3. Przygotujmy w tym czasie nadzienie ( kiedy tort stygnie) : Ubijamy 500 ml śmietanki z 2 śmietan fixami, dodajemy 2 łyżki likieru, delikatnie mieszając dodajemy posiekaną czekoladę i posiekane na miazgę orzechy. (część orzechów odłożyć do dekoracji).
  4. Nakładamy 1 blat - nasączamy go naszym syropem ( 6 łyżek zmieszanych z wodą)
  5. Nakładamy krem. Przykrywamy 2 blatem. Nasączamy. Nakładamy krem i przykrywamy ostatnim blatem i nasączamy.
  6. Ubijamy pozostałe 500 ml śmietanki z 2 śmietan fixami i dekorujemy ciasto. Wedle uznania. :) Ciasto chłodzimy w lodówce. Najlepsze jest na 2 dzień.
  7. Smacznego!
czekolada deser Tort orzechowy likier amaretto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze