Agnieszka Pietroń

Tort czekoladowy z truskawkami

Ocena:

3.33 (3)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Tort czekoladowy z truskawkami to elegancki deser na wyjątkowe okazje. Składa się z pysznego, wilgotnego ciasta przełożonego delikatnym kremem mascarpone oraz musem owocowym. Całość dekorujemy gęstą polewą. Tort czekoladowy z truskawkami z powodzeniem możemy podać podczas uroczystych spotkań rodzinnych lub imprez urodzinowych.

Składniki:

  • gorzka czekolada  190 g

  • mleko  100 ml

  • masło  155 g

  • cukier  190 g

  • jajka  3 szt.

  • jogurt naturalny  100 g

  • mąka pszenna  200 g

  • soda oczyszczona  4 g

  • kakao  40 g

  • woda  125 ml

  • likier pomarańczowy  30 ml

  • truskawki  350 g

  • skrobia ziemniaczana  20 g

  • mascarpone  250 g

  • śmietana 30%  240 g

  • cukier puder  20 g

Tort czekoladowy z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: masło i jogurt wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, kakao oraz sodę przesiewamy do miski. 150 g czekolady dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy je do rondelka. Dodajemy 100 ml mleka i całość podgrzewamy, aż powstanie płynna, jednolita masa. Zdejmujemy garnek z ognia.

  • Krok 2:

    Ciasto: 140 g masła i 140 g cukru przenosimy do dużej miski. Miksujemy składniki do uzyskania jasnej, puszystej masy. Nie przerywając mieszania, dodajemy stopniowo żółtka, jogurt oraz ostudzoną czekoladę. Na końcu wsypujemy wcześniej przygotowaną mieszankę z mąką. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy je z masą czekoladową. Surowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut. Po tym czasie odstawiamy je do ostygnięcia.

  • Krok 3:

    Truskawki: myjemy je, osuszamy oraz usuwamy z nich szypułki. 300 g owoców przekładamy do rondelka, wsypujemy 20 g cukru. Całość blendujemy. Połowę powstałego musu przenosimy do oddzielnej miski i łączymy go ze skrobią. Drugą część truskawkowego puree doprowadzamy do wrzenia – gdy zacznie się gotować, łączymy go z pozostałą ilością rozdrobnionych owoców. Całość podgrzewamy jeszcze ok. 1-2 minuty, aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Krem: mascarpone ubijamy ze śmietanką oraz cukrem pudrem do momentu, aż uzyskamy gęsty, sztywny krem.

  • Krok 5:

    Poncz: 125 ml wody wlewamy do małego naczynia. Dodajemy likier i 30 g cukru. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą.

  • Krok 6:

    Przekładanie: ciasto kroimy na trzy równe części. Pierwszy blat umieszczamy na paterze, nasączamy go ponczem. Smarujemy kremem mascarpone, a na jego środku wykładamy również mus truskawkowy. Czynności powtarzamy dla drugiego blatu. Na końcu całość pokrywamy z zewnątrz bardzo cienką warstwą kremu. Tort schładzamy przez ok. 8 godzin w lodówce.

  • Krok 7:

    Wykańczanie: 40 g czekolady dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia, które ustawiamy nad gotującym się garnkiem. Dodajemy 15 g masła i 40 g śmietany. Całość podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, do uzyskania płynnej polewy. Odstawiamy ją do lekkiego ostudzenia. Tort czekoladowy z truskawkami wyjmujemy z lodówki, oblewamy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy pozostałymi owocami.

Porady

  • Tort czekoladowy z truskawkami możemy udekorować dodatkowo bitą śmietaną. Jeśli chcemy, żeby była ona sztywniejsza, warto połączyć ją z serkiem mascarpone. Podobny efekt uzyskamy, jeśli dodamy do kremu niewielką ilość żelatyny. Pamiętajmy jednak, żeby wcześniej namoczyć ją w wodzie, a następnie delikatnie podgrzewać w mikrofali lub rondelku, aż stanie się płynna.
  • Poncz możemy przygotować także w wersji bezalkoholowej. Żeby go zrobić, wystarczy połączyć wodę z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Ponadto niektórzy nasączają blaty tortu zieloną lub czarną herbatą, kawą, a nawet samym mlekiem. 
  • Mus bez problemu wykonamy na bazie mrożonych truskawek. W takiej sytuacji należy je na początku rozmrozić oraz odsączyć z nadmiaru wody.
  • Ciasto najlepiej przekroić za pomocą specjalnego noża strunowego. Składa się on z uchwytu oraz bardzo ostrej żyłki, której wysokość możemy dowolnie zmieniać. Dzięki niemu uzyskamy równe blaty o gładkich, nieposzarpanych brzegach. W ostateczności możemy sięgnąć po długi, ostry, ząbkowany nóż.
  • W skład kremu do przekładania blatów powinna wchodzić śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu, czyli 30% lub 36%. Poza tym należy ją wcześniej schłodzić przez parę godzin w lodówce. W przeciwnym razie produkt nie ubije się tak, jak powinien, a na dodatek może się zwarzyć.
  • Ciasto czekoladowe możemy upiec dzień przed wykonaniem tortu. W takim wypadku po ostygnięciu zawijamy je folią do żywności. Gotowy wypiek będzie nadal wilgotny i pokroimy go bez problemu.
  • Do przygotowania polewy, zamiast gorzkiej czekolady możemy użyć tej mlecznej bądź deserowej. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wymieszać produkty ze sobą. W takiej sytuacji polewa będzie cechować się trochę słodszym smakiem i nieco rzadszą konsystencją. 
  • Gotowy deser wspaniale komponuje się także ze świeżymi malinami, borówkami, jagodami, a nawet wiśniami. Owoce wspaniale wzbogacą nie tylko jego smak, ale również wygląd.
  • Tuż po upieczeniu ciasta czekoladowego, najlepiej zostawić je jeszcze na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie opadnie i utrzyma swój kształt.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne