Pavlova z truskawkami

Ocena:

4.49 (195)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Pavlova z truskawkami to perfekcyjny wypiek na lato, ale można go robić przez cały rok. Chrupiąca beza, śmietanowy krem i słodkie owoce sezonowe to trio, które zachwyci nawet wybrednego łasucha. Wbrew pozorom deser nie jest taki trudny do przygotowania, ale na pewno trzeba go dobrze zaplanować, ze względu na dość długi czas pieczenia. Efektowny tort pavlova z truskawkami to świetny deser na przyjęcie lub rodzinny podwieczorek. 

Składniki:

  • białka  5 szt.

  • sól  3 g

  • cukier  275 g

  • skrobia ziemniaczana  25 g

  • mascarpone  250 g

  • śmietana 30%  125 ml

  • cukier waniliowy  10 g

  • cukier puder  30 g

  • sok z cytryny  10 ml

  • truskawki  300 g

Pavlova z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Beza: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy do niej 250 g, aż otrzymamy gęstą, błyszczącą masę. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny. 

    ubijanie białek
  • Krok 2:

    Formowanie bezy: na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 22 cm. Pianę z białek nakładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i wyciskamy spiralnie na szkic, wypełniając całą jego powierzchnię. Pozostałą masę umieszczamy na brzegach, tworząc ranty o wysokości około 7 cm. Pieczemy bezę przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 120°C.

    beza
  • Krok 3:

    Krem: schłodzoną śmietanę 30% i serek mascarpone ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gotowy krem wkładamy do lodówki i chłodzimy, do czasu, kiedy będziemy gotowi, żeby udekorować bezę.

    bita śmietana
  • Krok 4:

    Truskawki: myjemy i szypułkujemy. Kroimy na mniejsze kawałki. Kilka z nich wkładamy do rondelka. Zasypujemy je pozostałym cukrem (25 g) i podgrzewamy, żeby puściły sok. Odkładamy do wystudzenia. 

    Pavlova z truskawkami – przygotowanie truskawek
  • Krok 5:

    Dekoracja: na bezowy spód wykładamy krem śmietanowy. Na wierzchu układamy kawałki owoców. Polewamy je sosem. Możemy wykończyć deser wiórkami z białej czekolady. Pavlova z truskawkami powinna być podana natychmiast po przyrządzeniu. 

    beza Pavlova

Porady

  • Beza pavlova z 5 białek to deser odpowiedni dla około 6 osób. Jeśli mamy w planach przyjęcie dla większej liczby gości, możemy po prostu zwiększyć proporcje podane w przepisie.  
  • Z żółtek, które zostaną nam z przygotowania bezy, możemy zrobić domowy majonez lub spaghetti carbonara według oryginalnego, włoskiego przepisu. 
  • Pavlova z truskawkami to najpopularniejszy wariant tego deseru, ale ze słodką, chrupiącą bezą dobrze komponują się także inne owoce, szczególnie maliny i borówki. 
  • W naszym przepisie dekorujemy bezę masą ze słodkiej śmietanki i mascarpone, ale jeśli chcemy, żeby krem był nieco lżejszy, możemy nie dodawać do niego włoskiego serka. Bitą śmietanę warto wtedy ustabilizować za pomocą żelatyny
  • Do lekko ubitych białek możemy dodać szczyptę kwaśnego winianu potasu (kamienia winnego, inaczej cream of tartar), który pomaga uzyskać i utrzymać sztywną pianę. 
  • Beza pavlova z truskawkami będzie idealnie chrupka, jeśli użyjemy termoobiegu, ale w ostateczności sprawdzi się też funkcja pieczenia góra-dół. 
  • Jeśli przygotowujemy deser na specjalną okazję, na przykład urodziny lub rocznicę, możemy przygotować tort pavlova. Bezę trzeba wtedy podzielić na dwa blaty i przełożyć kremem. Świetnym pomysłem, zwłaszcza na przyjęcie na stojąco, jest przyrządzenie indywidualnych porcji w postaci minibezy z truskawkami. 
  • Ten efektowny wypiek najlepiej będzie prezentować się na paterze na nóżce. Można go też podać na dużym talerzu deserowym lub tacy z ozdobną papierową serwetką. 
  • Ciekawym dodatkiem do sosu owocowego jest nalewka z truskawek. Sok możemy także wymieszać z czerwoną galaretką, żeby miał piękny, soczysty kolor i gęstą konsystencję.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Beza pavlova z truskawkami – dodatki 

Słodka pieczona pianka z białek świetnie komponuje się z kremem śmietanowym na bazie mascarpone i owocami sezonowymi, zwłaszcza z truskawkami. To także jedna z najpopularniejszych wersji tego deseru. Żeby nie było zbyt nudno, możemy ją udekorować za pomocą takich dodatków jak: 

  • świeże zioła – zwłaszcza mięta, tymianek i bazylia. Dzięki nim każdy kęs bezy jest nie tylko słodki i satysfakcjonujący, ale także świeży i lekko orzeźwiający.  
  • sos karmelowy – na bazie śmietanki, skarmelizowanego cukru i masła. Jest dość gęsty, ale wciąż płynny i niezwykle kremowy, dlatego doskonale sprawdzi jako polewa do bezy. To zdecydowanie rozwiązanie dla miłośników bardzo słodkich deserów
  • biała czekolada – można ją dodać do kremu z mascarpone lub posiekać i użyć jako dekoracji. Beza z truskawkami i czekoladą to świetny przepis na dekadencki tort pavlova na specjalne okazje.      

Pavlova z truskawkami – jak ją przechowywać? 

Beza z owocami najlepiej smakuje tego samego dnia, w którym została upieczona, szczególnie jeśli nałożymy na nią krem z mascarpone i śmietany kremówki. Jeśli chcemy wcześniej przygotować się na przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi, możemy upiec bezę dzień wcześniej i przechowywać ją w suchym i chłodnym miejscu. Nie jest wskazane trzymanie jej w lodówce, ponieważ wchłonie wilgoć i stanie się miękka. Beza pavlova powinna zostać udekorowana kremem i owocami z musem tuż przed podaniem. Na szczęście przygotowanie tych elementów nie zajmuje dużo czasu. Gotowy deser ze wszystkimi dodatkami wkładamy do lodówki. Jeśli nie udało nam się go zjeść w całości, wytrzyma w niej jeszcze maksymalnie 2 dni. Jego struktura i smak niestety nieco się zmienią, ale mimo to będzie zdatny do spożycia. Bezę bez dodatków można przechowywać nawet przez 2 tygodnie w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.  

Pomysły na bezę 

Pavlova z truskawkami to klasyk wśród deserów. Słodką, chrupiącą bezę możemy jednak wykorzystać na wiele sposobów, przygotowując się na przyjęcie gości, a nawet skromny rodzinny podwieczorek. Przedstawiamy kilka pomysłów: 

  • Beza z malinami – ten niezwykle słodki deser dobrze komponuje się z różnymi kwaskowymi owocami, nie tylko malinami, ale także wiśniami lub czerwonymi porzeczkami. Najlepiej wykorzystać owoce, które są łatwo dostępne w danym sezonie. Można z nich przygotować dodatek do bezy w postaci musu lub syropu.  
  • Wegańskie bezy – z wody po ciecierzycy. Taka roślinna pianka może stać się także podstawą do deserów takich jak nasza pavlova z truskawkami.  
  • Beza kokosowa – ciekawy wypiek z dodatkiem wiórków kokosowych i likieru malibu. Możemy zrobić z niego egzotyczny tort pavlova, z takimi owocami jak kiwi, ananas lub mango. To świetna propozycja na zimę.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne