tort_niebo_w_gebie

Tort " Niebo w gębie"

Ocena:

4.51 (175)

  • 2 godz. 0 min.
Pierwszy raz zrobiłam ten tort na urodziny córki - wszyscy byli zachwyceni.

Składniki:

  • Biszkopt
  • 8 jajek
  • 375 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 400 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem
  • 500 g serka mascarpone
  • bita śmietana
  • cukier puder
  • Dodatkowo dżem malinowy

Tort " niebo w gębie" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Biszkopt
  • Oddzielić żółtka od białek i ubić je na sztywno z cukrem. Do białek dodać po jednym żółtku i ubijać. W osobnym naczyniu zmieszać mąkę i proszek – całość powoli dodawać do piany.
  • Ciasto wylać na 2 nasmarowane masłem tortownice o śr. 20 cm – po połowie ciasta na każdą. Piec 30 – 40 min. W temp. 180 C. Zimne przekroić na pół – mają powstać 4 placki.
  • Krem
  • Ser wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i powoli dodawać ubitą na sztywno ( z cukrem ) śmietanę. Wymieszać na puszystą masę.
  • Przełożenie: ( od dolnej warstwy )
  • Biszkopt
  • Dżem malinowy
  • Biszkopt
  • 2/3 serka mascarpone
  • dżem
  • biszkopt
  • 1/3 serka mascarpone
  • dżem
  • biszkopt
  • Wszystko schłodzić.
  • Wierzch posmarować bitą śmietaną, udekorować małymi bezikami
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne