Tort Mała Syrenka

Ocena:

4.5 (173)

  • 2 godz. 0 min.
Tort dla "małej sąsiadki" na urodziny

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • Niepełna szklanka cukru
  • Szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • Litr śmietany tortowej
  • 4 opakowania śmietanfix
  • ½ szkl cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Jagody-szklanka
  • Masa na ozdoby ( na syrenkę wystarczy zrobić połowę porcji):
  • 1/4 litra wody
  • 12 dag masla lub margaryny
  • 1/4 kg mąki pszennej
  • 1 kg cukru pudru
  • 1 olejek migdałowy
  • paczka wiórek kokosowych na wierzch tortu
  • barwniki spożywcze

Tort mała syrenka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną cukru.Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy wciąż ubijając. następnie dodawać po jednym żółtku i mieszać drewnianą łyżką. Następnie wsypać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie w miarę szybko wymieszać i wylać do dużej formy. Piec w temp.180C przez ok 35 min.
  • Krem: Ubijamy śmietanę z 1 łyżką cukru pudru jak śmietana zwiększy objętość dodajemy cukier puder wymieszany z waniliowym oraz Śmietan fixem.
  • Gotową masą i jagodami przełożyć biszkopt.
  • Masa: Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę.
  • Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka
  • i od łyżki.
  • Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejek migdałowy. W połowie dosypywanie cukru masa zrobi się rzadka, należy nadal dosypywać aż zrobi się plastyczna
  • Dobrze wyrobić.
  • Masę można barwić , najlepiej barwnikami w proszku lub w paście.

Porady

Zobacz też: tort maślano-rozmarynowy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne