po 10 dag suszonych moreli, śliwek, fig oraz świeżych winogron
łyżeczka przyprawy do piernika
MUS CZEKOLADOWY:
5 żółtek
7 łyżek cukru
250 ml śmietanki kremówki
250 ml mleka
sól
2 łyżki mąki ziemniaczanej
laska wanilii
2 gwiazdki anyżu
kora cynamonu
3 łyżki kakao
4 łyżeczki żelatyny
15 dag gorzkiej czekolady
3 białka jajek
Tort korzenny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Tort na Święta - tort korzenny
Na ciasto: masę marcepanową krótko podgrzewamy (najlepiej w mikrofalówce). Mieszamy z żółtkami, ziarenkami wydobytymi z lasek wanilii, skórką otartą z pomarańczy i ucieramy na krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Oba rodzaje mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i na zmianę z pianą i masłem dodajemy do masy marcepanowej, mieszając. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 min w temp. 170°C. Po wystudzeniu przecinamy ciasto na dwa placki. Przygotujemy owoce w karmelu: cukier roztapiamy na patelni. Ostrożnie wlewamy wino, wkładamy owoce, wsypujemy przyprawę korzenną i mieszamy. Podgrzewamy, aby suszone owoce napęczniały, a świeże złapały temperaturę. Odstawiamy.
Na mus czekoladowy: żółtka ucieramy z 5 łyżkami cukru na puszysty kogel–mogel. Śmietankę mieszamy z mlekiem i szczyptą soli. Nieco płynu odlewamy i łączymy z mąką ziemniaczaną, a resztę zagotowujemy z przyprawami i przesianym kakao. Wyjmujemy wanilię, anyż i cynamon. Zagęszczamy rozrobioną mąką ziemniaczaną. Masę kakaową mieszamy z koglem–moglem. Żelatynę rozpuszczamy razem z czekoladą w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, mieszamy. Białka ubijamy z resztą cukru i mieszamy z ciepłą masą. Spód tortu spinamy obręczą tortownicy, rozprowadzamy na nim mus czekoladowy (trochę odkładamy), przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy wierzch i boki tortu musem czekoladowym. Na wierzchu rozkładamy owoce w karmelu i chłodzimy ok. 4 godz.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!