Tort ganache z musem truskawkowo-czekoladowym

Ocena:

4.48 (200)

  • 1 godz. 20 min.

Przepis na aksamitną mieszankę czekolady, śmietany i truskawek czyli tort ganache.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 2 łyżki roztopionego masła do formy
  • 12 łyżek masła
  • 18 dag czekolady deserowej
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru + łyżka
  • 3 białka
  • MUS:
  • 1 kg obranych truskawek
  • 45 dag czekolady 70%, posiekanej
  • 12 dag białej czekolady, posiekanej
  • 6 białek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szklanka śmietany kremówki
  • GANACHE:
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 25 dag czekolady 70%, posiekanej

Tort ganache z musem truskawkowo-czekoladowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na ciasto: tortownicę o śr. 22–23 cm smarujemy masłem, wykładamy pergaminem i ponownie lekko natłuszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej, mieszamy, aż mieszanina będzie gładka. Studzimy. Żółtka ubijamy z 1/2 szklanki cukru 4–6 min, aż zgęstnieją. Białka ubijamy na sztywną pianę. Roztopioną czekoladę dodajemy do ubitych żółtek, delikatnie mieszamy i powoli dodajemy pianę. Ciasto wlewam do tortownicy i pieczemy 25–30 min. Pozostawiamy na kratce przez 15 min. Przekładamy do drugiej tortownicy, do góry dnem i zdejmujemy pergamin. Przechowujemy w lodówce ok. 30 min.
  • Na mus :wybieramy 50 dag najlepiej wyglądających truskawek, odkładamy. Resztę (bardziej dojrzałe, mniejsze lub częściowo uszkodzone) miksujemy, aby otrzymać 1/2 szklanki purée, przechowujemy w lodówce. Czekolady:
  • ciemną i białą roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z truskawkowym purée. Odstawiamy do ostygnięcia. Z białek i łyżki cukru ubijamy pianę. Kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru. Jedną czwartą białek dodajemy do stopionej mieszaniny czekolady, następnie łączymy z bitą śmietaną i resztą piany. Do momentu użycia przechowujemy w lodówce. Na cieście w tortownicy układamy połowę odłożonych truskawek, ciasno przy brzegach formy. Wykładamy 3/4 musu czekoladowo-truskawkowego. Łagodnie, ale stanowczo 2–3 razy uderzamy formą o blat, aby usunąć nadmiar powietrza. Dodajemy resztę musu i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.
  • Na ganache: w rondlu na średnim ogniu śmietanę podgrzewamy z masłem i cukrem, doprowadzamy do wrzenia. Połamaną czekoladę wkładamy do stalowej miski i wlewamy do niej wrzącą śmietanę. Odstawiamy na 5 min, po czym mieszamy, aż masa będzie gładka. Schładzamy do temp. pokojowej. Odkładamy filiżankę ganache. Zdejmujemy boki tortownicy. Ganache wylewamy na tort i za pomocą szpatułki rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ciasta. Przechowujemy razem z odłożonym ganache w lodówce, co najmniej 1 godz. Wyjmujemy ganache z lodówki. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na krawędzi tortu 12 równomiernie rozmieszczonych gwiazdek. W każdej z nich umieszczamy truskawkę. Tort wstawiamy do lodówki.
  • Tort czekoladowy z musem ma krótki okres przydatności do spożycia. Po montażu można go przechowywać w lodówce nie dłużej niż 24 godz. Jeżeli będziemy go przechowywać dłużej, truskawki zaczną puszczać sok do musu. Ciasto wciąż będzie dobrze smakować, ale nie będzie już tak atrakcyjnie wyglądać.

Porady

Zobacz też: Ciasto filo z kremem czekoladowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne