Tarta pomidorowa

Ocena:

4.46 (151)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Spód z ciasta francuskiego, nadzienie z pomidorów, koziego sera - pyszna tarta pomidorowa gotowa!

Składniki:

  • ciasto francuskie  1 szt.

  • jajka  3 szt.

  • kozi ser  1 szt.

  • cukinia  1 szt.

  • śmietana  125 g

  • bazylia  0.5 pęczka

  • pomidorki koktajlowe  12 szt.

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • musztarda  10 g

Tarta pomidorowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pomidorki kroimy na pół, ser na małe kawałki. Cukinię ze skórą przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plastry, blanszujemy 3 min w osolonym wrzątku, osączamy i osuszamy.

  • Krok 2:

    Natłuszczoną formę wylepiamy ciastem, smarujemy musztardą. Cukinię układamy na cieście.

  • Krok 3:

    Jajka mieszamy ze śmietaną, tartym serem kozim (50 g), solą i pieprzem, wylewamy na placek. Na wierzchu rozkładamy pomidorki i krążki roladki koziego sera.

  • Krok 4:

    Pieczemy 40 min w temp. 180°C. Przed podaniem posypujemy listkami świeżej bazylii.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 6/2017

Porady

Dojrzewające kozie sery pleśniowe: produkowane  są w formie roladek porośniętych delikatną, białą pleśnią. Wyczuwalne są orzechowe  i grzybowe aromaty, charakteryzują się płynną konsystencją wewnątrz, a ich miąższ przybiera kremowy odcień.

Zobacz też: tarta z brokułami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne