Tarta jest bardzo szybka w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo smaczna:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
150 g masła extra
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany 12%
Masa makowa:
250 g maku
125 g masła
6 łyżek cukru
3 jajka całe
4 łyżki miodu
1 olejek migdałowy
100g rodzynek
100g skórki pomarańczowej kandyzowanej
Beza:
4 białka
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka octu
Tarta makowa pod śnieżną pierzynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1.
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na pół godziny.Po tym czasie natłuścić formę do tarty i wyłożyć ciastem. ( forma na tartę o średnicy 26 cm)
2.
Mak sparzyć, odparować,ostudzić i zmielić dwukrotnie. Rodzynki zalać wrzątkiem.
3.
Masło rozpuścić dodać miód, cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać dodać do maku.
4.
Białka ubić, dodać żółtka, wymieszać. Do masy makowej dodać olejek migdałowy i białka z żółtkami, wszystko dokładnie wymieszać.
5.
Na ciasto wyłożyć masę makową, piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie ubić białka dodać cukier puder i ocet. Gotową beze rozsmarować na masie makowej, zostawić trochę na dekorację, szprycownicą udekorować wierzch. Ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut w temperaturze 180 stopni, aby beza się zarumieniła.