Szynka świąteczna

Przepisy na Wielkanoc - szynka świąteczna

Dodany przez: mojegotowanie

Szynka świąteczna

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
480 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • surowa szynka (ok. 2 i 1/2 kg)
  • 2 średnie cebule
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka nasion gorczycy
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 25–30 goździków
  • SOS:
  • 2 łyżki galaretki porzeczkowej ze słoika
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 3 pomarańczy
  • łyżka startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka octu winnego

Przygotowanie

  1. Szynkę moczyć całą noc w wodzie. Następnego dnia wyjąć, osączyć, osuszyć. Przełożyć do garnka odpowiedniej wielkości, włożyć pokrojone w talarki cebule i zalać taką ilością zimnej wody, by wszystko było przykryte. Wrzucić ziarna pieprzu i liście laurowe, zagotować.
  2. Po zszumowaniu zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować szynkę 1 i 1/2 godziny. Wyjąć z garnka i gdy nieco przestygnie, ostrym nożem naciąć skórkę w kratkę. Gorczycę utłuc w moździerzu, wymieszać z cukrem i natrzeć skórkę szynki, a w rożek każdego kwadracika wbić po jednym goździku. Piec 30 minut w temp. 220°C, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca.
  3. Sos:
  4. galaretkę podgrzać w rondelku, dodać sok i skórkę otartą z cytryny, sok i skórkę z pomarańczy, wymieszać i podgrzewać. Gdy sos będzie miał silny korzenny zapach, dodać chrzan, musztardę i ocet winny. Ponownie mocno podgrzać. Szynkę podawać na gorąco, pokrojoną w plastry, z sosem porzeczkowym. Doskonała jest również na zimno.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
mięso obiad przepisy wielkanocne przepisy na Wielkanoc pieczone mięsa szynka świąteczna mięso na święta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze