Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym

Szynka pieczona - doskonała potrawa na wielkanocny stół.

Dodany przez: sowa

Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
  • opakowanie gotowej marynaty do wieprzowiny (ja użyłam marynaty Knorr)
  • papryka słodka mielona
  • curry
  • olej
  • 4 łyżki chrzanu
  • 4 ząbki czosnku
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • sól morska
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Szynka pieczona to danie bez którego żadne Święta się raczej nie odbędą :) Przynajmniej u mnie. Także oto szynka pieczona - pyszny przepis.
  2. Szynkę myjemy, osuszamy. Do oleju wsypujemy marynatę, paprykę czerwoną i curry. Nacieramy przygotowaną marynatą mięso, wkładamy do miski, przykrywamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce.
  3. Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa, dokładnie związujemy z dwóch stron a od góry robimy kilka małych dziurek nożem co zapobiega pęknięciu worka w trakcie pieczenia. Mięso pieczemy 2 godziny.
  4. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy do niego chrzan, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.
  5. Mieszamy i mamy gotowy, aromatyczny sos do szynki pieczonej.
  6. Szynka pieczona gotowa - każdy już może się zajadać.
  7. Smacznego
mięso obiad sos marynata
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze