Szynka wolno pieczona z czosnkiem, cytryną i szałwią

Ocena:

4.4 (167)

  • 6 godz. 40 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Wolno pieczona szynka natarta pastą z czosnku, świeżą szałwią i skórką z cytryny to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zaskocz swoją rodzinę wykwintną pieczenią i ubarw świąteczny obiad.

Składniki:

  • szynka  4 kg

  • czosnek  5 ząbków

  • szałwia  1 pęczek

  • skórka z cytryny  1 szt.

  • sól  12 g

  • pieprz  10 g

  • oliwa z oliwek  45 ml

  • białe wytrawne wino  500 ml

Szynka wolno pieczona z czosnkiem, cytryną i szałwią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Posiekany czosnek, szałwię, skórkę z cytryny, sól, pieprz i olej rozcieramy na pastę i rozprowadzamy ją po całym mięsie. Związujemy mięso sznurkiem kuchennym, aby zachować jego kształt.

  • Krok 2:

    Blachę do pieczenia wykładamy podwójną warstwą folii aluminiowej, układamy wieprzowinę na wierzchu, skórą do góry. Folię zagniatamy dookoła wieprzowiny, aby utworzyć mniejszą formę. Wlewamy wino do utworzonej formy, do wysokości ok. 3 cm z boku mięsa. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 130°C. Wstawiamy mięso i pieczemy przez 5 godz. i 30 min, aż mięso będzie miało wewnątrz temp. 65–70°C.

  • Krok 3:

    Po upieczeniu wyjmujemy wieprzowinę z formy. Soki z pieczenia wlewamy do dzbanka i odstawiamy. Folię dokładnie zamykamy wokół mięsa tak, aby tylko skóra była odsłonięta, a następnie wkładamy ją do piekarnika na 20–25 min, aż skóra będzie chrupiąca, głęboko złota i lekko „bąbelkowana" . Mięso układamy na desce i zostawiamy na 20 min. Sos z pieczenia wlewamy do rondelka i odparowujemy o 1/3. Przyprawiamy do smaku. Pieczeń podajemy polaną sosem, ew. ze zgrillowanymi plastrami cytryny.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: goleń z karmelizowaną szalotką


 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne