Szynka nadziewana

Pyszna faszerowana grzybami szynka.

Dodany przez: Joanna

Szynka nadziewana

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
356 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 3/4 kg szynki (mięso)
  • 5 ziaren białego pieprzu
  • listek laurowy
  • sól
  • NADZIENIE:
  • łyżka kaparów
  • 25 dag podgrzybków
  • jajko
  • 15 dag kiełbasy serdelowej
  • 2 łyżki masła
  • 5 dag słoniny
  • cebula
  • kajzerka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso rozciąć wzdłuż włókien tak, by powstał szeroki prostokątny płat. Rozbić tłuczkiem, wyrównać brzegi. Posolić.
  2. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Cebulę obrać, drobno pokroić.
  3. Nadzienie: grzyby oczyścić, drobniutko pokroić, lekko obgotować. Dokładnie odcedzić
  4. (wywar zachować).
  5. Słoninę zemleć wraz z odkrojonymi kawałkami mięsa, kiełbasą i odciśniętą bułką. Dodać cebulę, grzyby, kapary, jajko. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  6. Farsz rozsmarować na płacie mięsa. Zwinąć, związać ciasno bawełnianą nitką. Posypać zmiażdżonymi ziarnami białego pieprzu i pokruszonym listkiem laurowym.
  7. Obsmażyć na maśle. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać wywarem z grzybów. Piec około godziny w temperaturze 180°C.
grzyby mięso obiad szynka kapary podgrzybki szynka nadziewana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze