Strucla orzechowa

Dekoracyjne, aromatyczne, drozdzowe ciasto ze slodkim, orzechowym wnetrzem.

Dodany przez: sarenka

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 350g mąki (z tego 50g na rozczyn) + maka do posypania stolnicy,
  • 50g miękkiego masła,
  • 50g cukru,
  • 30g świeżych drozdzy lub lyzka suszonych,
  • 2 jaja,
  • 150ml mleka,
  • kilka kropli aromatu rumowego,
  • papier do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 200g obranych orzechów wloskich (+ kilka polówek do dekoracji),
  • 100g orzechów laskowych,
  • 2 lyzki mleka,
  • 2-3 lyzki miodu,
  • skórka z cytryny,
  • aromat rumowy (jeżeli uzywamy vódki),
  • lyzeczka cukru wanilinowego,
  • 2 lyzki rumu lub vódki
  • jajo;
  • lyzka cynamonu,
  • Lukier – 1-2 lyzki cieplego mleka, pól szklanki cukru pudru (100g), kilka kropel soku z cytryny.

Przygotowanie

  1. Drozdze rozetrzec z lyzka cukru, cieplym mlekiem i 50g maki, odstawic na 10-15 min. Żółtko i jajo, utrzec z cukrem, dodac do wyrośniętego rozczynu, razem z maka, aromatem i maslem. Wyrobic ciasto, w razie potrzeby dodac troche maki, odstawic w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. 50 minut, az ciasto podwoi objetosc. Ponownie wyrobic ciasto i odstawic na ok. 30 minut.
  2. Nadzienie:
  3. Orzechy wloskie zemlec, laskowe drobno posiekac. Jajko ubic z cukrem i miodem, dodac rum, (aromat), 2 lyzki mleka, zmiksowac, po czym dodac orzechy i wymieszac powstala mase.
  4. Stolnice posypac maka. Wyłożyć ciasto drożdżowe i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1-1,5cm. Rozwalkowane ciasto smarujemy, za pomoca pedzla, bialkiem i posypujemy cynamonem. Równomiernie nałożyć mase orzechowa i zawinąć ciasto w rulon (zaczynając od krótszego boku), zlepiając konce. Forme keksowa o wymiarach 22cm x 12cm, wyłożyć papierem do pieczenia (lub posmarowac tluszczem i posypac maka), przełożyć do niej ciasto i wlozyc do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 200 stopniach (piekłam 40 minut i w trakcie pieczenia, przykrylam ciasto papierem, aby nie przypiec wierzchu). Po upieczeniu, po ostygnieciu, wyciągnąć ciasto z formy i polukrowac. Lukier przygotowujemy z cukru pudru, który energicznie mieszamy z mlekiem (lub woda) i sokiem z cytryny. Polewamy wierzch ciasta i dekorujemy orzechami.
deser orzechy włoskie drożdże Strucla orzechowa laskowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze