Sos curry

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: ok. 12 minut Porcja: 70 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Sos curry

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Kalorie:
70 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżki curry
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • małe, słodkie jabłko (np. champion)
  • sól, pieprz
  • ew. łyżeczka chutneya z mango

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, posiekać. Masło włożyć do żaroodpornej formy, dodać cebulę, dusić 2 minuty (w mocy ok. 600 W).
  2. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżeczką wody. Mleko, bulion, curry (i ew. chutney) wymieszać. Dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną i jabłko, wymieszać. Sos dodać do masła, podgrzewać 7 minut (w mocy 600 W), 1–2 razy w trakcie gotowania zamieszać.
  3. Sos przetrzeć przez sito, gotować jeszcze 3 minut (w mocy 600 W). Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. NASZA RADA
  5. Sos curry podaje się do drobiu, cielęciny, ale także do ryb, np. dorsza. Znakomicie i egzotycznie smakuje z dodatkiem smażonych bananów lub zrumienionymi płatkami migdałowymi.
sos curry sosy chutney
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze