Snickerdoodles – cynamonowe ciasteczka

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Snickerdoodles to amerykańskie ciasteczka obtoczone w cynamonowym cukrze. Zgodnie z tradycyjną recepturą powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie, lekko ciągnące się w środku. To bardzo prosty i szybki wypiek, z niewielu składników, a pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Cynamonowe ciasteczka snickerdoodles świetnie smakują z czarną kawą lub szklanką mleka.

Składniki:

  • mąka pszenna  170 g

  • soda oczyszczona  3 g

  • cukier  125 g

  • masło  100 g

  • jajka  1 szt.

  • ocet winny  5 ml

  • cynamon  4 g

Snickerdoodles – cynamonowe ciasteczka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: mąkę przesiewamy do miski i łączymy z sodą oczyszczoną. Masło i jajko wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (tryb góra-dół). 

    Snickerdoodles – przygotowanie
  • Krok 2:

    Masa: w misie miksera umieszczamy miękkie masło z 80 g drobnego cukru do wypieków. Ucieramy je przez około 5 minut, aż uzyskamy jasny krem. Dodajemy jajko. Miksujemy masę jeszcze przez minutę, żeby miała jednolitą konsystencję. Wsypujemy mąkę z sodą i wlewamy łyżeczkę octu z białego wina (zamiast niego można wykorzystać winian potasu – dzięki niemu ciasteczka są ciągnące i miękkie w środku). Mieszamy całość łopatką do połączenia składników. 

    Snickerdoodles – mieszanie ciasta
  • Krok 3:

    Formowanie ciastek: mieszamy w miseczce 45 g cukru z łyżeczką cynamonu. Nabieramy masę za pomocą łyżki i formujemy z niej kulkę. Obtaczamy ją w posypce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym lekko spłaszczamy. Powtarzamy czynność, aż zużyjemy całą masę. Pamiętajmy, żeby zachować odległość między ciasteczkami, ponieważ powiększą się podczas pieczenia. Wyjdzie nam około 20 sztuk. 

    Snickerdoodles – formowanie ciastek
  • Krok 4:

    Pieczenie: wstawiamy cynamonowe ciasteczka do rozgrzanego piekarnika na około 8–10 minut. Powinny tylko lekko zarumienić się na brzegach, żeby były z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie.  Studzimy je na kratce cukierniczej. 

    Snickerdoodles – pieczenie
  • Krok 5:

    Ciasteczka snickerdoodles: podajemy do kawy lub ze szklanką mleka. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku, słoiku lub ceramicznym pojemniku na ciastka. Zachowają świeżość przez około tydzień.

    Snickerdoodles – podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne