Śledzie w sosie pomidorowym

Jednym słowem śledziki są bardzo pyszniutkie .

Dodany przez: kasia56

Śledzie w sosie pomidorowym

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • SKŁADNIKI :
  • 500 g matiesów
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego
  • 1 duża cebula
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, papryka w proszku
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka tłuszczu

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
  2. Śledzie dokładnie opłukać, namoczyć w 2 szklankach wody wymieszanej z octem. Po godzinie dokładnie odsączyć.
  3. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, kilka łyżek wody, sól i paprykę w proszku oraz ziarna pieprzu. Całość dusić przez ok. 3 minuty. Sos wystudzić i zalać nim pokrojone w kilkucentymetrowe kawałki śledzie. Pojemnik (może to być plastikowe pudełko czy też słoik) szczelnie zamknąć i odstawić na ok. 2 godzin do lodówki.
przekąska sos pomidory śledzie puszność
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze