Skrzydełka na ryżu

Skrzydełka zapiekane z ryżem

Dodany przez: lukasz0210

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
120 kcal
Porcje:
7 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • • skrzydełka z kurczaka lub udka,
  • • 1,5 szklanki ryżu,
  • • 3 marchewki
  • • pietruszka
  • • cebula,
  • • 4 szklanki wody,
  • • 2 kostki drobiowe, bulionowe,
  • • przyprawa do kurczaka,
  • • łyżka masła,

Przygotowanie

  1. Skrzydełka (udka) myjemy i obtaczamy przyprawą. Odstawiamy na ok. 1 godzinę. Kostki bulionowe rozpuszczamy w gotującej się wodzie. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Wszytki warzywa dodajemy do miski, dosypujemy ryż i mieszamy całość. Mieszankę ryżowo-warzywną wykładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy ścisło mięso i następnie zalewamy całość bulionem. Wstawiamy do piekarnika w naczyniu z przykrywką i pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywkę żeby bulion zbędny odparował jeśli został. Pieczemy ok. 1,5 godziny w 150 stopniach. Na koniec posypać natką pietruszki.
warzywa obiad przekąska kolacja ryż skrzydełka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze