Skrzydełka w zalewie octowej to pyszna przekąska, którą przygotowuję na spotkania z rodziną.
Składniki:
Składniki:
2 kg. skrzydełek z kurczaka
Zalewa:
6 szklanek wody
1 szklanka octu
4 łyżki ketchupu
3 łyżki soli
5 łyżek cukru
2 cebule
kilka ziaren ziela angielskiego
liśc laurowy
kilka ziaren gorczycy
Skrzydełka w zalewie octowej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotowanie:
Skrzydełka dokładnie myjemy, kroimy (tzw. lotki odrzucamy) pozostawiamy dwie części.
Części, które zostawiliśmy do potrawy gotujemy pół godziny w bulionie z kostek rosołowych.
Następnie smażymy je na oleju w panierce z jajka i bułki tartej. Smażone skrzydełka układamy w dość głębokim naczyniu.
Po usmażeniu wszystkich skrzydełek zalewamy gorącą zalewą przygotowaną z w/w składników. Potrawę przygotowujemy dwa dni przed spożyciem, wtedy skrzydełka maja wyśmienity smak.