Skrzydełka w zalewie octowej

Skrzydełka w zalewie octowej to pyszna przekąska, którą przygotowuję na spotkania z rodziną.

Dodany przez: Hubilaska

Skrzydełka w zalewie octowej

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.33 z 3 głosów)

Składniki

  • Składniki:
  • 2 kg. skrzydełek z kurczaka
  • Zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 2 cebule
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liśc laurowy
  • kilka ziaren gorczycy

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
  2. Skrzydełka dokładnie myjemy, kroimy (tzw. lotki odrzucamy) pozostawiamy dwie części.
  3. Części, które zostawiliśmy do potrawy, gotujemy pół godziny w bulionie z kostek rosołowych.
  4. Następnie smażymy je na oleju w panierce z jajka i bułki tartej.
  5. Usmażone skrzydełka układamy w dość głębokim naczyniu.
  6. Po usmażeniu wszystkich skrzydełek zalewamy je gorącą zalewą przygotowaną z w/w składników. Potrawę przygotowujemy dwa dni przed spożyciem, wtedy skrzydełka maja wyśmienity smak.
  7. v\:* { BEHAVIOR: url(#default#VML) } o\:* { BEHAVIOR: url(#default#VML) } w\:* { BEHAVIOR: url(#default#VML) } .shape { BEHAVIOR: url(#default#VML) }
przyprawy przekąska cebula ocet skrzydełka z kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze