4.49 (180)
Sernik z rosą pięknie się prezentuje i wybornie smakuje. Zachwyca maślanym, kruchym spodem, kremowym wnętrzem i delikatną bezową pianką. Podczas studzenia na jej wierzchu tworzą się efektowne kropelki skarmelizowanego cukru. To właśnie im deser zawdzięcza swoją nazwę. Warto upiec go na specjalną okazję. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić sernik złota rosa. Trzymajcie się naszych wskazówek, a na pewno Wam się uda.
masło 150 g
mąka pszenna 250 g
cukier puder 60 g
proszek do pieczenia 4 g
jajka 9 szt.
cukier 400 g
twaróg 1 kg
cukier waniliowy 30 g
budyń waniliowy 80 g
mleko 750 ml
olej 125 ml
sól 1 szczypta
Łączymy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem (dobrze jest przesiać poszczególne elementy, żeby nie miały grudek). Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Ucieramy je z suchymi składnikami na kruszonkę. Mieszamy (najlepiej widelcem) z 1 jajkiem i 2 żółtkami (białka odkładamy do bezy).
Ewa Niepytalska
Wykładamy częściowo połączone składniki na stolnicę. Krótko zagniatamy, aż da się uformować kulę. Jeśli w międzyczasie masło za bardzo zmiękło pod wpływem ciepła naszych rąk i ciasto klei się do palców, możemy owinąć je folią spożywczą i schłodzić, zanim wyłożymy do foremki.
Ewa Niepytalska
Rozwałkowujemy kruche ciasto między dwoma arkuszami pergaminu. Przekładamy do blaszki o wymiarach około 25x38 cm. Formujemy spód. Nakłuwamy go widelcem, żeby nie wybrzuszył się w piekarniku. Możemy ponownie schłodzić. Dzięki temu ciasto wyjdzie bardzo delikatne i kruche. Pieczemy je przez 10 minut w 180°C (tryb góra-dół) lub do czasu, kiedy zacznie rumienić się na krawędziach. Możemy też zrobić sernik złota rosa bez spodu i całkowicie pominąć ten krok oraz 2 poprzednie etapy przygotowania. Kruche ciasto zapewnia jednak deserowi odpowiednią, stabilną podstawę.
Ewa Niepytalska
Umieszczamy w misce 2 całe jajka i 4 żółtka (białka odkładamy do bezy). Wsypujemy 200 g drobnego białego cukru i cukier waniliowy. Ucieramy, aż masa zmieni kolor i stanie się puszysta. Stopniowo dodajemy do niej samodzielnie zmielony twaróg lub gotowy ser z wiaderka. Kiedy składniki się połączą, wsypujemy sproszkowany budyń waniliowy, a następnie wlewamy mleko i olej. Krótko mieszamy, na niskich obrotach miksera.
Ewa Niepytalska
Wylewamy masę serową na przygotowany wcześniej spód. Pieczemy przez 60 minut w 180°C (tryb góra-dół) lub do czasu, kiedy sernik stężeje i zacznie rumienić się z wierzchu. Nie powinien być jednak całkowicie sztywny, jego środek będzie lekko drżeć po poruszeniu foremką. Kiedy stwierdzimy, że jest gotowy, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 150°C.
Ewa Niepytalska
Na 10 min przez zakończeniem pieczenia sernika rozpoczynamy przygotowanie bezy. Umieszczamy 6 białek w misie miksera. Dodajemy szczyptę soli, która pomoże ustabilizować pianę. Ukręcamy na wysokich obrotach, aż zaczną tworzyć się tak zwane soft peaks. Następnie stopniowo wsypujemy 200 g drobnego cukru. Miksujemy, aż całkowicie się rozpuści, a beza stanie się gęsta i kremowa.
Ewa Niepytalska
Wykładamy bezę na gorące, dopiero co wyjęte z piekarnika ciasto. Rozsmarowujemy ją po całej powierzchni, na płasko, najlepiej za pomocą wygiętej szpatułki. Na wierzchu możemy stworzyć wzorki, używając widelca lub specjalnego grzebienia cukierniczego. Pieczemy sernik z pianką przez 15 minut w 150°C. Beza powinna się lekko zarumienić od góry.
Ewa Niepytalska
Od razu wyjmujemy sernik z piekarnika i umieszczamy go w chłodnym miejscu, na przykład na zimnej posadzce. Po pewnym czasie (długość oczekiwania zależy od czynników takich jak temperatura i wilgotność powietrza) na powierzchni pianki zaczną pojawiać się kropelki skarmelizowanego cukru. Sernik z rosą należy solidnie ostudzić i schłodzić w lodówce przed podaniem. Czas oczekiwania nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.
Ewa Niepytalska
Porady
- Sekretem udanego deseru jest twaróg dobrej jakości. Możemy zmielić go samodzielnie w maszynce (najlepiej trzykrotnie) lub przyrządzić sernik z rosą z wiaderka. W takim wypadku wybierzmy kremowy, niezbyt rzadki, tłusty ser z prostym składem, pozbawiony skrobi, stabilizatorów i sztucznych aromatów.
- Podane proporcje na sernik rosa są odpowiednie również na tortownicę o średnicy około 30 cm.
- Zamiast cukru waniliowego możemy dodać do sernika łyżeczkę ekstraktu lub domową esencję waniliową. Dosypmy wtedy 2 łyżki zwykłego drobnego cukru do masy, żeby wyrównać różnicę w składnikach.
Przepis na sernik z rosą możemy nieco zmodyfikować i ułatwić sobie pracę. Jednym ze sposobów na prosty deser jest wyłożenie dna foremki herbatnikami (jasnymi lub czekoladowymi) lub biszkoptami. Możemy też przygotować spód z pokruszonych ciasteczek (na przykład owsianych typu digestive). Wystarczy rozdrobnić je ręcznie lub w malakserze i połączyć z miękkim lub całkowicie roztopionym masłem. Tak przyrządzoną mieszanką wylepiamy dno dużej blaszki na sernik złota rosa. Dociskamy ją, żeby stworzyć równy, zwarty spód. Potem wystarczy już tylko wylać masę i postępować według kolejnych wskazówek z przepisu.
Żeby sernik krople rosy się udał, muszą zostać spełnione następujące warunki:
Jeśli chcemy pochwalić się, że potrafimy zrobić sernik z rosą, który zawsze wychodzi, dopracujmy technikę chłodzenia ciasta. Złote kropelki pojawią się na jego powierzchni, jeśli przeniesiemy je od razu w zimne miejsce. „Łzy” powstają na skutek różnicy temperatur. Możemy dodatkowo przykryć sernik dużą miską (tak żeby go nie dotykała), żeby stworzyć odpowiedni mikroklimat i zwiększyć wilgotność powietrza.