Sernik z ciemnym spodem, czekoladą i płatkami migdałów

Taki sernik piecze moja mama, przepis dała mi właśnie ona :) Jest pyszny!

Dodany przez: AgataKsiezniczka

Sernik z ciemnym spodem, czekoladą i płatkami migdałów

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 6 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki na ciemny spód:
  • 25 dag mąki,
  • 1⁄2 kostki margaryny lub masła,
  • 3 żółtka,
  • 1⁄2 szklanki cukru pudru,
  • 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1-2 łyżki kakao.
  • Składniki na ciasto serowe:
  • 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego,
  • 25dag margaryny lub masła,
  • 1 1⁄2 budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • całe opakowanie cukru wanilinowego,
  • 6-8 jaj (zależy od tego czy duże czy małe),
  • szklanka cukru,
  • rodzynki.
  • Składniki na polewę:
  • czekolada,
  • płatki migdałów.

Przygotowanie

  1. Z podanych składników na ciemny spód zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche można dodać trochę śmietany. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki
  2. Margarynę, lub masło rozpuścić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Do ubitych białek dodać żółtka i nadal ubijać, dodać cukier i cukier wanilinowy i dalej ciągle ubijać. Do masy dodać budyń i twaróg i całość dobrze wymieszać, na sam koniec wlać roztopioną i ostudzoną margarynę, całość wymieszać, żeby nie było grudek od twarogu. Ja wszystko mieszam ręcznie, nie używam mixera, ponieważ może wytrącić się serwatka.
  3. Do gotowej masy serowej wrzucam sparzone i osuszone rodzynki.
  4. Blachę do pieczenia posmarować margaryną i wyłożyć dół ciemnym ciastem, następnie na to wylać masę serową.
  5. Ciasto piec w temperaturze 180-200 stopni około 1,5 godziny.
  6. Na gorące ciasto wykładam czekoladę i rozsmarowuję, posypuję płatkami migdałów.
czekolada deser sernik twaróg migdały rodzynki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze