Sernik pomarańczowy z ricottą

Ocena:

4.53 (196)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Sernik pomarańczowy z ricottą przełamuje dobrze znaną konsystencję cytrusowym smakiem. Likier pomarańczowy podbija owocowy smak. Sernik pomarańczowy z ricottą zadowoli każdego smakosza.

Składniki:

  • mąka  180 g

  • cukier puder  150 g

  • masło  100 g

  • żółtko  2 szt.

  • jajka  1 szt.

  • ricotta  240 g

  • skórka pomarańczowa  10 g

  • likier pomarańczowy  15 ml

  • śmietana kremówka  150 ml

Sernik pomarańczowy z ricottą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: mąkę, cukier i zimne masło miksujemy, aż do uzyskania konsystencji piasku. Dodajemy żółtko oraz 2–3 łyżki lodowatej wody. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 min. Formę do tarty (śr. 25 cm, najlepiej  z wyjmowanym dnem) lekko natłuszczamy i wylepiamy rozwałkowanym ciastem, przykrywamy pergaminem i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 min. Przysypujemy np. ziarnami suchej fasoli, aby spód się nie zdeformował w czasie pieczenia. Pieczemy 10–15 min w temp. 180°C. Zdejmujemy papier z obciążeniem, odstawiamy.

  • Krok 2:

    Na wypełnienie: w misce mieszamy jajko, żółtko, ricottę, cukier, skórkę pomarańczową oraz likier. Śmietanę ubijamy, łączymy z masą serową. Przekładamy na podpieczony spód. Pieczemy 20 min w temp. 170°C, aż wierzch się lekko przyrumieni. Podajemy z odrobiną bitej śmietany i ew. plastrami kandyzowanej pomarańczy.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: sernik z czekoladą i toffi

 

 

 

 


 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne