Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.53 (196)
Sernik pomarańczowy z ricottą przełamuje dobrze znaną konsystencję cytrusowym smakiem. Likier pomarańczowy podbija owocowy smak. Sernik pomarańczowy z ricottą zadowoli każdego smakosza.
mąka 180 g
cukier puder 150 g
masło 100 g
żółtko 2 szt.
jajka 1 szt.
ricotta 240 g
skórka pomarańczowa 10 g
likier pomarańczowy 15 ml
śmietana kremówka 150 ml
Na ciasto: mąkę, cukier i zimne masło miksujemy, aż do uzyskania konsystencji piasku. Dodajemy żółtko oraz 2–3 łyżki lodowatej wody. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 min. Formę do tarty (śr. 25 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem) lekko natłuszczamy i wylepiamy rozwałkowanym ciastem, przykrywamy pergaminem i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 min. Przysypujemy np. ziarnami suchej fasoli, aby spód się nie zdeformował w czasie pieczenia. Pieczemy 10–15 min w temp. 180°C. Zdejmujemy papier z obciążeniem, odstawiamy.
Na wypełnienie: w misce mieszamy jajko, żółtko, ricottę, cukier, skórkę pomarańczową oraz likier. Śmietanę ubijamy, łączymy z masą serową. Przekładamy na podpieczony spód. Pieczemy 20 min w temp. 170°C, aż wierzch się lekko przyrumieni. Podajemy z odrobiną bitej śmietany i ew. plastrami kandyzowanej pomarańczy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.
Porady
Zobacz także: sernik z czekoladą i toffi