Schab po sztygarsku

owinięty boczkiem.Polecam

Dodany przez: buciol78

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1,1/2 kg. schabu b/k
  • ok.10 cienkich długich plastrów boczku
  • 1 krążek kiełbasy zwyczajnej tej samej długości co schab
  • 2 łyżki musztardy ostrej
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
  • sól,pieprz do smaku
  • 3 łyżki margaryny

Przygotowanie

  1. Kiełbasę wkładamy do zamrażalki na ok.30 minut.W między czasie z oliwy,musztardy,soli,pieprzu,majeranku,czosnku wyrabiamy marynatę,nacieramy nią schab.Cienkim ostrym nożem w środku robimy tak zwany "Tunel" w który wkładamy zamrożoną kiełbasę.Schab owijamy plastrami boczku.W brytfance rozgrzewamy margarynę,wkładamy schab smażymy ze wszystkich stron na rumiano,podlewamy wodą do połowy schabu,dusimy pod przykryciem ok.40minut.Po czasie wyjmujemy schab z brytfanki przekładamy na blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160`C na ok.25 minut.W między czasie z wody i dwóch płaskich łyżek robimy zawiesinę,wlewamy do sosu gotujemy,doprawiamy do smaku.Schab wyjmujemy z piekarnika,kroimy na dwu centymetrowe plastry,dzielimy na talerze polewamy sosem,podajemy z kluskami śląskimi oraz surówkami.SMACZNEGO.
mięso obiad boczek schab
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze