Schab można podawać na ciepło lub na zimno cienko pokrojone jak wędlinę.
Składniki:
1.5 kg schabu bez kości
1/2 słoiczka czosnku w aromatyzowanym oleju
2 łyżeczki soli peklowej
świeżo mielony pieprz
4 łyżki ostrej musztardy
Schab pieczony w musztardzie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Schab umyć i dokładnie osuszyć następnie natrzeć sola peklowa i zostawic w lodówce na 2 godziny po tym czasie mieso naciąć w kilkunastu miejscach ostrym nożem i w otwory wcisnąć czosnek, mieso posypać sporą ilością pieprzu i dodatkowo jeszcze 1/2 łyzeczki soli po wierzchu posmarować musztardą. Przygotowane mieso umieścić w woreczku do pieczenia i ułożyć go w brytfance, odstawić na noc do lodówki, następnie dolać do brytfanny 1 szklankę wody i piec około 1.5 godz w 190-200 st po upieczeniu zostawić w woreczku do przestudzenia.