Mistrzynią zapraw w kuchni jest moja mama, która poleca Wam te sałatkę idealną na zimę.
Składniki:
1 kg kapusty
1/2 kg cebuli
1/2 kg papryki
1/2 kg marchewki
ZALEWA
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 łyżki soli
2 łyżki pieprzu ziołowego
Sałatka z kapusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę oczyszczamy, wkrawamy głąba. Szatkujemy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ wraz z cebulą kroimy w kostkę.
ZALEWA:
Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy warzywa. Odstawiamy na 12 godzin. Chwilę gotujemy i wkładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 20 minut.