Materiały prasowe
4.56 (185)
Przepis na pyszne danie od marki Kupiec
Porady
Więcej inspirujących przepisów kupiec.pl/blog
#ZdrowaRadoscZycia
- Ryż jaśminowy jest wysokiej jakości odmianą ryżu długoziarnistego.
- Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem przypominającym zapach miodu i jaśminu.
- Jest powszechnie stosowany w kuchni tajskiej, ale też doskonale sprawdza się w lekkich daniach takich jak zupy czy desery.
- Jest uważany za bogate źródło węglowodanów i błonnika. Zawiera też białko, tłuszcze nasycone oraz cenne pierwiastki, m.in.: magnez, cynk, potas, fosfor, żelazo, a także wiele witamin z grupy E, a zwłaszcza B, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Ryż jest łatwo przyswajalny przez organizm i zaliczany do lekkostrawnych produktów.
- Nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą go jeść osoby z celiakią.