Ryba w pomidorach

W moim rodzinnym domu nie ma Wigilii bez tego dania, a i w pozostałe dni roku często ją jadamy.

Dodany przez: Mysia27

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 płaty ryby wedle gustu ( panga, mintaj, sola, miruna, itp)
  • jajko
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • 4 duże cebule
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/3szkl. wody
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia ryby i cebuli

Przygotowanie

  1. 1. Rybę pokroić na 3-4 części, posolić, popieprzyć i opanierować kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Usmażyć.
  2. 2. Cebulę pokroić w piórka i "udusić" na odrobinie oleju, posolić, popieprzyć.
  3. 3. Koncentrat pomieszać z wodą i wlać do cebuli. Chwilę poddusić, aby się połączyło.
  4. 4. Rybę ułożyć na półmisku i na nią wyłożyć cebulową pierzynkę. Podawać jako danie obiadowe lub jako przystawkę z pieczywem. Smacznego ;)
  5. P.S. Naprawdę polecam, w moim domu ten prosty i szybki przepis gości od wielu, wieeeluuu lat... ;)))
ryby obiad ryba przekąska cebula koncentrat pomidorowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze