Rostbef z grzybami

Ocena:

4.53 (149)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 6 osób
Przepis na rostbef z grzybami

Składniki:

  • 40 dag mrożonych leśnych grzybów
  • 25 dag szalotek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki otartych liści tymianku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki masła
  • 1,2 kg Rostbefu wołowego
  • 10 dag tłustego boczku

Rostbef z grzybami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Grzyby kroimy niezbyt drobno, mieszamy z 2 obranymi, posiekanymi szalotkami. Podsmażamy na oliwie 5–10 min z tymiankiem, solą i pieprzem. Studzimy w głębokim talerzu. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210°C. Obieramy resztę szalotek. Wkładamy je do wysmarowanej masłem brytfanny i lekko oprószamy solą. Na jednym boku płata mięsa rozkładamy grzybowy farsz. Składamy i owijamy boczkiem i sznurujemy. Smarujemy resztą masła i ze wszystkich stron oprószamy soląi pieprzem. Układamy w brytfannie. Pieczemy 10 min. Obniżamy temp. do 180°C i pieczemy jeszcze 20 min. Wyjmujemy pieczeń na deskę i owijamy folią aluminiową. Niech odpoczywa przez 10 min. Do brytfanny z szalotkami wlewamy szklankę wody i trzymamy gorące we włączonym piekarniku. Usuwamy sznurek. Pieczeń kroimy wplastry. Podajemy natychmiast z szalotkami i sosem z pieczenia.

Porady

Zobacz też: Lazania grzybowa

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne