pyzy z serem na ostro

Ocena:

4.44 (143)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
pyszny wiejski przysmak

Składniki:

  • -1 kg obranych surowych ziemniaków
  • -1 kg ziemniaków obranych i ugotowanych
  • -ok. 0,5 kg mąki ziemniaczanej
  • -sól
  • -pieprz
  • Farsz:
  • -0,5 kg białego sera
  • -1-2 cebule (w zależności od upodobania)
  • -jajko
  • -pieprz
  • -sól
  • Do polania:
  • -15 dag boczku (nie za chudego)
  • -0,5 bądź 1 cała cebula

Pyzy z serem na ostro - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody
  • 2. Ugotowane ziemniaki dobrze utłuc bądź przecisnąć prezez praskę. Połączyć z surowymi ziemniakami, dodać mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy. Dobrze wymieszać (najlepiej rękoma)
  • 3. Biały ser utrzeć widelcem bądź zemleć. Dodać jajo, drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy.
  • 4, Formować pyzy (placki) i nakładać farszem, zlepić brzegi. Warto obtaczać ręce w zwykłej mące, ponieważ ciasto się lepi.
  • 5. Wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy do wypłynięcia pyz. W trakcie gotowania można delikatnie poruszyć łyżką pyzy (wystarczy raz), mają tendencję do przyklejania się do dna garnka.
  • 6. W tym samym czasie przygotowujemy "kruszonkę". Boczek kroimy w niewielką kostkę i smażymy na patelni. Nie ma potrzeby dodawać oleju, ponieważ tłuszcz z boczku się stopi. Smażyć na skwarki.
  • 7. Na oddzielnej patelni smażymy cebulkę (można razem z boczkiem, ale będzie inaczej smakowało). Połączyć oba składniki i polać pyzy.
  • Życzę smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne