Cukinia marynowana na ostro

Ocena:

4.43 (204)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Cukinia marynowana na ostro to fantastyczny dodatek do rozmaitych dań mięsnych, ale i nie tylko. Dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw całość smakuje naprawdę świetnie. Jej przygotowanie jest bardzo proste – poradzą z nim sobie nawet najbardziej początkujący miłośnicy gotowania. Jeśli szukacie ciekawych inspiracji na domowe przetwory, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na cukinię marynowaną z chili i czosnkiem.

Składniki:

  • cukinia  1200 g

  • czosnek  10 ząbków

  • chili  4 szt.

  • liść laurowy  20 szt.

  • koperek  4 pęczki

  • ziele angielskie  20 szt.

  • pieprz  20 szt.

  • woda  2 l

  • ocet  370 ml

  • cukier  150 g

  • sól  40 g

Cukinia marynowana na ostro - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w słupki o szerokości około 1–1,5 cm. Papryczki chili płuczemy pod bieżącą wodą. Usuwamy z nich nasiona, a następnie sieczemy je na drobno. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry. Do garnka wlewamy wodę z octem. Do zalewy dodajemy cukier oraz sól. Całość zagotowujemy.

  • Krok 2:

    Cukinia marynowana na ostro: w słoikach układamy kawałki cukinii. Do każdego z nich dodajemy równe ilości liści laurowych, ziaren pieprzu, ziela angielskiego, kopru, plastrów czosnku oraz posiekanej na drobne kawałki papryczki chili. Całość wypełniamy  gorącą zalewą, zostawiając około 2 cm odstępu od wieczka. Gotowe słoiki z cukinią na ostro zakręcamy i pasteryzujemy.

Porady

  • Jeśli chcecie urozmaicić smak cukinii marynowanej na ostro, możecie doprawić ją gotową mieszanką curry. Niektórzy do słoików wkładają także posiekaną w piórka cebulę. 
  • Do przygotowania marynowanych cukinii można użyć zarówno cukinii zielonej, jak i żółtej.
  • Cukinię do słoików na ostro można także pokroić w cienkie plasterki lub krążki. 
  • Do słoików z cukinią możecie dodać również pokrojoną w słupki marchewkę.
  • Przed przełożeniem cukinii na ostro do słoików na zimę upewnijcie się, że są dokładnie wyczyszczone. Nie bez znaczenia jest także stan ich wieczek. Jeśli zauważycie na ich powierzchni ślady rdzy lub odkształcenia, wymieńcie je na nowe.
  • Cukinię na ostro w słoikach na zimę przekłada się w zacienione i chłodne miejsce. Najczęściej jest to piwnica, garaż lub nieogrzewana spiżarnia. Przetwory można również przechowywać w szafkach kuchennych. Dobrze jednak, by były one zamykane i oddalone od źródeł ciepła, takich jak piekarnik czy płyta grzewcza. Dzięki temu zachowają świeżość przez długie miesiące. 
  • Jak sprawdzić, czy słoiki z marynowaną cukinią na ostro są szczelne? Po ich zapasteryzowaniu i wystudzeniu polecamy zwrócić uwagę na ich wieczka. Jeśli są one wklęsłe, to słoje są odpowiednio zawekowane.
  • Z powyższego przepisu można zrobić około 8–10 słoików z cukinią marynowaną.
  • Lubicie przetwory o nietypowym smaku? Sprawdźcie nasz podstawowy przepis na cukinię marynowaną z curry.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak pasteryzować słoiki z cukinią marynowaną na ostro?

By cukinia na ostro w słoikach zachowała świeżość przez długie miesiące należy ją zapasteryzować. Jak to zrobić? Możliwości jest kilka. Najpopularniejszą metodą, jest ułożenie słoików w garnku (wyścielonym materiałową ścierką) tak, by nie stykały się one ze sobą. Następnie zalewa się je ciepłą wodą do około 2/3 wysokości i gotuje przez 20–25 minut. 

Jeżeli przygotujecie większą ilość słoików z cukinią marynowaną na ostro, możecie zapasteryzować je w piekarniku. W tym przypadku, urządzenie należy rozgrzać do 130°C. Następnie na możliwie najniższej półce umieszcza się blachę z równomiernie ułożonymi słoikami. Cały proces pasteryzacji powinien zająć 25–30 minut. 

Ostatnimi czasy popularna staje się także innowacyjna metoda pasteryzacji w zmywarce. Jest bardzo prosta – wystarczy ułożyć słoiki do góry dnem, a następnie włączyć program o temperaturze 60 lub 70°C. Oczywiście, do zmywarki nie należy dodawać żadnych detergentów. Tak zapasteryzowaną cukinię na ostro w słoikach studzi się wieczkiem do dołu.

Z czym podawać cukinię w pikantnej zalewie?

Cukinia marynowana z chili świetnie to świetny dodatek do obiadu. Najczęściej podaje się ją z daniami mięsnymi. Fantastycznie komponuje się ze smakiem wieprzowych polędwiczek oraz kotletów schabowych czy mielonych. Można serwować ją także z warzywnymi gulaszami i innymi potrawami jednogarnkowymi. 

Cukinię na ostro można również wykorzystać do przygotowania oryginalnych kanapek. Świetnie przełamuje ona smak sera żółtego. Całość warto urozmaicić dodatkiem miodowej musztardy. To jednak nie koniec jej kulinarnych zastosowań – marynowane cukinie to popularny składnik imprezowych koreczków. Jeśli lubicie ciekawe kompozycje smakowe, możecie połączyć je z winogronami, oliwkami i pokrojonym na kawałki serem pleśniowym.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne