Pyzy na parze

Pyzy własnej roboty są najlepsze.

Dodany przez: rosik93

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 5 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 4 szklanki mąki, 4 szt żółtka, 4 dag drożdży, 4 łyżki masła płynnego, szczypta soli, 3 łyżki cukru, 1 i 2/3 szklanki mleka

Przygotowanie

  1. W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki mieszamy rozkruszone drożdże. Do wyrośniętych drożdży dodajemy żółtka sól, mąkę. Wyrabiamy lekkie ciasto. Dodajemy masło i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość odrywamy i wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm. I wykrawamy szklanką krążki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gotujemy na parze. Parujemy przez około 7 min.Z takiej proporcji wychodzi ok 35 pyz. Podawać z sosem myśliwskim i surówką.
obiad sos pyzy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze