Puszysty sernik z brzoskwiniami

Delikatny, puszysty sernik, który zawsze wychodzi!

Dodany przez: Janinka

Puszysty sernik z brzoskwiniami

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • mąka - 3 szklanki (z mąki krupczatki ciasto wychodzi delikatniejsze)
  • margaryna Kasia - 1 kostka
  • 5 żółtek jaj
  • cukier - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • Masa serowa:
  • ser w kubełku - 1 kg
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • masło - 1 kostka
  • 2 jajka
  • Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 3/4 wyłożyć na spód formy do pieczenia (ja używam formy 20x30), a 1/4 ciasta zawinąć w folię aluminiową i schować do zamrażalnika (schłodzone ciasto łatwiej zetrzeć na tarce).
  2. Kostkę masła stopić na patelni i wystudzić. Ser przełożyć do dużej miski, dodać jaja, cukier waniliowy, budyń i zmiksować na gładką masę dolewając stopniowo stopione masło i dosypując cukier.
  3. Brzoskwinie odsączyć i i pokroić na kawałki.
  4. Na surowe ciasto wyłożyć masę serową, na niej poukładać brzoskwinie, a na sam wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część schłodzonego ciasta.
  5. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Gdy wierzch ciasta w trakcie pieczenia zbyt się przyrumieni można przykryć je folią aluminiową, bez obawy, że przy otwartym piekarniku ciasto opadnie. Sernik będzie gotowy, gdy po wbiciu wykałaczka pozostanie sucha, bez przylepionego ciasta.
deser sernik brzoskwinie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze