Wegańskie praliny czekoladowo-orzechowe

Ocena:

4.46 (192)

  • 45 min.
  • dla 4 osób

Praliny czekoladowo-orzechowe to zdrowa wersja deseru. Pyszne i naturalnie słodkie, są całkowicie roślinne i bez cukru.

Składniki:

  • 100 g suszonych daktyli
    100 g orzeszków ziemnych

  • prażonych bez tłuszczu
  • niesolonych
    1 łyżka kakao
    1-2 łyżki dobrej jakości masła orzechowego*
    1/4 łyżeczki soli
    kakao i mielone orzeszki ziemne
  • do obtoczenia

     

Wegańskie praliny czekoladowo-orzechowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Surowe praliny czekoladowo-orzechowe to doskonały pomysł na zdrowy deser. Lekkie

  • słodkie i pyszne świetnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci.

    Właściwości daktyli

    Daktyle to doskonały zamiennik cukru. Naturalnie słodkie

  • można dodawać do ciast i deserów. Świetnie sprawdzą się zarówno w formie owoców
  • jak i syropu. Zawierają mnóstwo potasu
  • błonnika i witamin. Daktyle to świetne źródło cukrów prostych
  • więc są polecane szczególnie sportowcom
  • jako składnik posiłku po treningu. Zawierają dość sporo kalorii oraz wysoki indeks glikemiczny
  • dlatego nie warto przesadzać z ich jedzeniem.

    Wykonanie

    Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie

  • odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odsączamy je
  • dodajemy pozostałe składniki i razem miksujemy (jeśli chcecie odciążyć swój blender
  • możecie posiekać orzeszki na mniejsze kawałki). Z powstałej masy formujemy kulki
  • każdą obtaczamy w kakao lub mielonych orzeszkach ziemnych. Przechowujemy w lodówce.

    * jeśli chodzi o dodatek masła orzechowego

  • zwykle idealną ilością jest 1 i 1/2 łyżki
  • jednak wszystko zależy od daktyli. Najlepiej najpierw dodać 1 łyżkę i sprawdzić konsystencję.

    Przepis i zdjęcie: Daria Sulima

Porady

Zobacz przepis: Wegańska kuchnia Wegan Nerd nie tylko na Święta

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne