Zupa pomidorowa z borowikami i pęczakiem / fot i stylizacja. Rua Castilho
4.51 (173)
Jeśli nie mamy ochoty na zupę grzybową dodajmy do pomidorówki borowiki, a makaron zastąpmy pęczakiem.
kasza pęczak 1 szklanka
liść laurowy 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 1 szt.
borowiki 300 g
rozmaryn 2 gałązki
tymianek 3 gałązki
oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe
pomidory w puszce 1 szt.
bulion warzywny 1 l
koncentrat pomidorowy 1 łyżka stołowa
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Pęczak gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie z listkiem laurowym. Cebulę i czosnek siekamy, świeże kapelusze borowików kroimy w paski, z ziół odrywamy listki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2–3 łyżki oliwy, szklimy cebulę i czosnek. Wlewamy pomidory i bulion, gotujemy pod przykryciem ok. 15 min.
Gorącą zupę miksujemy blenderem, dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku, zagotowujemy. Grzyby smażymy na niewielkiej ilości oliwy, z listkami ziół, aż odparuje cała woda. Dodajemy do zupy razem z pęczakiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016.
Porady
Zobacz też: Sałatka z pęczakiem, morelami, granatem i orzeszkami pinii
Zupa pomidorowa z borowikami i pęczakiem zawiera w przepisie:
- 300 g świeżych kapeluszy borowików
- gałązkę świeżego rozmaryny lub 2 mniejsze
- puszkę krojonych pomidorów bez skóry