Donuty w nowym wydaniu, czyli pomarańczowe pączki z dziurką. Oblane lukrem z likierem i sokiem pomarańczowym. Doskonałe, gdy przyjdzie ochota na karnawałowe słodycze.Przepis z magazynu "Sól i Pieprz".
Składniki:
Zaczyn: 40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 czubate łyżki mąki
40 ml letniego mleka
Ciasto: 500 g mąki + 1 łyżka
2 łyżki cukru
1 szklanka mleka
100 g roztopionego masła
1 jajko
3 żółtka
skórka starta z jednej pomarańczy
olej lub smalec do smażenia
Lukier: 1 szklanka cukru pudru
2 łyżki likieru pomarańczowego
3 łyżki soku pomarańczowego
Pomarańczowe pączki z dziurką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zaczyn: drożdże rozkruszyć. Dodać mąkę, cukier i letnie mleko, utrzeć na jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto: letnie mleko i masło wlać do miski. Jajko z żółtkami rozkłócić, dodać do mleka. Wsypać cukier i przesianą mąkę. Dodać zaczyn i skórkę. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na 1-cm placek. Wykroić kółka o śr. 8 cm, a następnie wyciąć w nich 3,5-cm otwory. Resztki ciasta zagnieść, rozwałkować i wykroić pierścienie. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
Tłuszcz rozgrzać w rondlu. Wkładać po 3-4 pączki, smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, wystudzić. Lukier: cukier utrzeć z likierem i sokiem. Polać pączki.
Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" Luty-Marzec 2019