Placki ziemniaczane drożdżowe

Ocena:

4.44 (151)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
soczyste i bardzo smaczne placuszki

Składniki:

  • 65 dag gotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 dag drożdży świeżych
  • Sól lub Vegeta Natur, pieprz
  • 1 parówka
  • Mały pęczek szczypiorku
  • 2 jajka

Placki ziemniaczane drożdżowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Parówkę pokroić w kostkę a szczypior rozdrobnić.
  • Mleko podgrzać z cukrem, rozmieszać w nim 1 łyżkę mąki i drożdże. Odstawić aby ruszyły.
  • Ziemniaki zmiksować blenderem lub zemleć.
  • Dodać do nich jajka, przesianą mąkę, szczypiorek, parówkę, doprawić do smaku, na końcu dodać rozczyn drożdżowy i zarobić ciasto. Przykryć. Miskę z ciastem ustawić na garnku z ciepłą wodą i odstawić aby urosło.
  • Łyżkę maczać w wodzie i nabierać ciasto. Smażyć na rozgrzanym oleju.
  • Placuszki są niezwykle soczyste i smaczne.
  • Warto podać z barszczykiem czerwonym lub sosem grzybowym

Porady

Zobacz też: pancakes amerykańskie w prostym przepisie

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne