Placek pasterza

Ocena:

4.49 (142)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
Pyszny i sycący obiad

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 słoik półlitrowy krojonych pomidorów domowych
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • ¼ szklanki mleka
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

Placek pasterza - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso smażyć na oleju, aż straci różowy kolor (jeśli mięso jest tłuste można z oleju zrezygnować). Dodać posiekaną cebulę i smażyć razem około 5 minut łopatką rozdrabniając mięso.
  • Do mięsa wlać słoik pomidorów, wymieszać, dusić. Posolić i dodać pieprzu, wsypać kmin rzymski i wymieszać.
  • Fasolę osączyć z zalewy, wrzucić do rondla.
  • Ziemniaki ugotować. Utłuc z masłem za pomocą tłuczka, posolić do smaku, dodać mleka i wymieszać. lekko przestudzić.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso z sosem. Na to wyłożyć równo ziemniaki. Zapiekać około 20-30 minut w 180stopniach aż ziemniaki się lekko zrumienią z góry.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne