Placek brzoskwiniowy

Ocena:

4.53 (199)

  • 30 min.
  • dla 8 osób

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: ok. 1 godziny Porcja: 380 kcal Składniki na 16 porcji

Składniki:

  • 80 dag brzoskwiń
  • 1/2 kg mąki
  • 1 i 3/4 kostki masła (375 g)
  • pełna szklanka cukru
  • 7 jajek
  • łyżeczka startej skórki cytryny
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mleka
  • sól
  • cukier puder do posypania

Placek brzoskwiniowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Brzoskwinie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Masło zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Mieszając, po kolei dodawać jajka i skórkę z cytryny. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wlać mleko, wyrobić ciasto. Podzielić na dwie porcje, rozwałkować.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć połowę ciasta. Poukładać brzoskwinie przekrojoną stroną do ciasta, lekko wgnieść. Przykryć drugą połową ciasta.
  • Piec ok. godziny w temp. 180°C. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne