Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: ok. 1 godziny Porcja: 380 kcal Składniki na 16 porcji
Składniki:
80 dag brzoskwiń
1/2 kg mąki
1 i 3/4 kostki masła (375 g)
pełna szklanka cukru
7 jajek
łyżeczka startej skórki cytryny
opakowanie proszku do pieczenia
8 łyżek mleka
sól
cukier puder do posypania
Placek brzoskwiniowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Brzoskwinie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Masło zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Mieszając, po kolei dodawać jajka i skórkę z cytryny. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wlać mleko, wyrobić ciasto. Podzielić na dwie porcje, rozwałkować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć połowę ciasta. Poukładać brzoskwinie przekrojoną stroną do ciasta, lekko wgnieść. Przykryć drugą połową ciasta.
Piec ok. godziny w temp. 180°C. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.