Rozgrzewająca i bardzo sycąca zupa tajska idealnie nadaje się na jesienne kolacje.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
ok 1 l wody
2 cebule
1 duży ząbek czosnku
2 średnie marchewki
200 ml mleka kokosowego
kurkuma
szczypta gałki muszkatołowej
odrobina soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz, wegeta
ostra papryka
oliwa z oliwek
natka pietruszki
Pikantna zupa tajska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie (tak, aby nie zbrązowiała!). Dodać ząbek czosnku, pokrojonego kurczaka w paski, kurkumę (ok 1 łyżeczki), ostrą papryczkę obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i podsmażać ok 5 minut.
2. Zawartość patelni przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać resztę przypraw (oprócz pietruszki i sosu sojowego) i gotować do tego momentu, aż marchewka będzie miękka. Dodać mleko kokosowe, sos sojowy i resztę składników. W razie potrzeby zupkę doprawić. SMACZNEGO!