Pikantna tarta

Ocena:

4.47 (145)

  • 25 min.
  • dla 6 osób
Pyszne podgrzybki zapiekane w cieście.

Składniki:

  • CIASTO :
  • 25 dag mąki
  • 1/2 kostki masła
  • łyżeczka soli
  • FARSZ:
  • 40 dag podgrzybków
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki bulionu
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki masła
  • szklanka gęstej śmietany
  • 5 jajek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Pikantna tarta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: mąkę z solą przesiać do miski. Dodać masło, posiekać. Wlać 3 łyżki wody, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę do tart, ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w temperaturze 200°C.
  • Farsz: grzyby oczyścić, większe przekroić. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać grzyby, dusić około 15 minut.
  • Wlać bulion i sos sojowy, dodać natkę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Dusić na
  • małym ogniu jeszcze chwilę, aż grzyby zgęstnieją, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, ostawić do ostygnięcia.
  • Jajka dokładnie roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Na podpieczony spód wyłożyć farsz, zalać masą jajeczną.
  • Piec około 25 minut w temperaturze 200°C.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne