Przepis na kurze piersi z warzywami julienne zapiekane w folii
Składniki:
4 połówki piersi kurczaka bez skóry i kości (12–15 dag każda)
4 łyżeczki oliwy
sól morska
świeżo mielony pieprz
2 ząbki czosnku, posiekane
cebula pokrojona w cienkie plasterki
czerwona papryka, pokrojona w julienne (cienkie słupki)
4 małe marchewki, pokrojone w julienne
4 duże liście bazylii
1/3 szklanki pikantnego włoskiego dressingu lub winegretu
Zapiekane kurze piersi z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Przygotujmy 4 aluminiowe arkusze folii, na tyle duże, aby można było je owinąć wokół jednej porcji mięsa z warzywami. Każdą pierś kurczaka układamy na folii, skrapiamy łyżeczką oliwy. Kurczaka oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozkładamy posiekany czosnek, piórka cebuli, paprykę i marchewkę. Na wierzchu układamy po listku bazylii, skrapiamy 1–2 łyżkami włoskiego dressingu lub winegretu. Boki folii składamy nad kurczakiem, aby obejmowały szczelnie zawartość pakietów. Układamy na blasze i pieczemy 25 do 30 min.