Pierś z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i sałatką grecką

Nie skomplikowane a super smaczne

Dodany przez: Monika W.

Pierś z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i sałatką grecką

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 2 duże, podwójne piersi z kurczaka
  • ulubione przyprawy, w tym sól, majeranek, papryka słodka, przyprawa do kurczaka
  • olej,
  • kilka dużych ziemniaków,
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • ogórek zielony
  • ser feta
  • cebula czerwona
  • czosnek-3duże ząbki
  • jogurt naturalny

Przygotowanie

  1. Piersi myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i każdą podwójną przekrawamy na pól a następnie każdą połowe jeszcze na pół tak aby powstały podobnej wielkości kawałki. W miskę wkładamy piersi, wsypujemy przyprawy i wlewamy 2łyżki oleju lub oliwy a następnie mieszamy tak aby przyprawy obtoczyły mieso. Wkładamy to na ok 1godz. do lodówki. Mieso nastepnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem z przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok 45min w temp. 180st.
  2. Ziemniaki myjemy a następnie nacieramy solą, nacinamy po obu stronach i polewamy lekko oliwą lub olejem. Ziemniaki równiez wykładamy na blachę i do wkładamy do piekarnika no ok 30min w 200st.
  3. Sałatę i pozostałe warzywa myjemy, kroimy według uznania i mieszamy w misie. Następnie robimy sos- jogurt mieszamy ze szczyptą soli i czosnkiem wyciśniętym przez praską.
  4. Sosem polewamy sałatkę i ziemniaki gdy już będą na talerzu.
  5. Danie podajemy razem-mieso, ziemniaki i sałatkę-polane sosem:)
mięso obiad pierś z kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze