Ptasie mleczko

Ptasie mleczko - Lubię ten przepis bo jest szybki, łatwy i nieskomplikowany.

Dodany przez: weronika8624

Ptasie mleczko

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 5 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 szklanki tłustego mleka (mleko skondensowane niesłodzone)
  • 3 kolorowe galaretki ( pomarańczowa, wiśniowa, cytrynowa lub agrestowa)
  • 1 opakowani biszkoptów

Przygotowanie

  1. Ptasie mleczko - pyszny przepis
  2. Każdą galaretkę wsypać do oddzielnej miseczki i zalać ½ szklanką wrzątku, mieszając, aż się rozpuści. Następnie odstawić do momentu, aż zacznie gęstnieć.
  3. Dobrze schłodzone mleko podzielić na 3 części. Ubijać każde z osobna na puszystą masę, stopniowo wlewając 1 galaretkę- w ten sposób zrobić dwie pozostałe pianki, każdą w innym kolorze.
  4. Można do nich dosypać wiórki czekoladowe lub drobno posiekane owoce, np. brzoskwinie z puszki lub posiekane orzechy włoskie- wszystko wg uznania.
  5. Kolorowe pianki wlewać kolejno do uprzednio przygotowanego podłużnego naczynia wyłożonego folią i biszkoptami ( lub cienkim biszkoptem).
  6. Najpierw pomarańczowa, potem różowa a na koniec cytrynowa. Wstawić do lodówki, można udekorować wierzch pianki polewą z białej czekolady.
  7. Takie ptasie mleczko zasmakuje każdemu :) Ptasie mleczko jest idealne na wszelkiego rodzaju swięta.
  8. Smacznego!
deser biszkopty galartka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze