Piegowaty sernik rona

Ocena:

4.53 (202)

  • 25 min.
Przygotowanie: 25 min
Pieczenie 40 min
Porcja 270 kalorii

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 60 dag sera trzykrotnie mielonego
  • 30 dag cukru
  • 10 jajek
  • 10 dag masła
  • skórka starta z pomarańczy
  • 2 dag obranych, posiekanych migdałów
  • torebka cukru waniliowego
  • torebka gotowej białej polewy
  • czerwony pisak spożywczy

Piegowaty sernik rona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: z podanych składników zagnieść kruche ciasto i rozwałkować na grubość 1 cm. Placek włożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy i podpiec w temp. 180 C.
  • Masa: żółtka oddzielić od białek. Ser utrzeć z cukrem i skórką z pomarańczy, miksując dodawać kolejno żółtka, cukier waniliowy, stopione masło i migdały.
  • Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec 40 min.
  • Ciasto wyjąć, przestudzić. Polać polewą przygotowaną wg wskazówek na opakowaniu. Gdy zastygnie, pisakiem spożywczym namalować czerwone piegi.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne