Apetit

Pieczone naleśniki owsiane z twarogiem i rodzynkami

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Pieczone naleśniki owsiane z twarogiem i rodzynkami są zdrowszą wersją tradycyjnego przepisu na mące pszennej. Do tego łatwiej utrzymać je w cieple, dzięki czemu każdy z domowników może je zjeść o dowolnej porze. Mieszanka twarogu i rodzynek to nadzienie, które bez wątpienia przypadnie do gustu każdemu. A jeśli dodamy do nich cynamon lub inne korzenne przyprawy, potrawa miło rozgrzeje nas w chłodne dni. Pieczone naleśniki owsiane z twarogiem i rodzynkami łatwo odgrzejemy nawet kolejnego dnia, możemy więc zrobić nawet ich podwójną porcję.

Składniki:

  • mleko  500 ml

  • sól  2 g

  • rodzynki  50 g

  • cukier  35 g

  • cynamon  3 g

  • płatki owsiane  160 g

  • jajka kurze  320 g

  • olej  30 ml

  • twaróg  250 g

Pieczone naleśniki owsiane z twarogiem i rodzynkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na naleśniki: płatki owsiane (160 g) zalewamy mlekiem (300 ml), dodajemy olej (10 ml), cukier (3 g) i sól (szczypta) i miksujemy na gładko. Wstawiamy do lodówki i zostawiamy na co najmniej 2 godziny. Następnie dodajemy 2 jajka i znów mieszamy przy pomocy miksera.

  • Krok 2:

    Smażenie: ciasto naleśnikowe wylewamy na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką. Po 2 minutach przekręcamy na drugą stronę na 1 minutę i zdejmujemy z patelni. Postępujemy tak, aż do wykończenia ciasta.

  • Krok 3:

    Piekarnik: rozgrzewamy go do  180°C.

  • Krok 4:

    Nadzienie: miksujemy 250 g miękkiego twarogu z  1 jajkiem, 50 ml mleka, dodajemy i 20 g cukru, szczyptę soli, rodzynki (można je wcześniej namoczyć, żeby zmiękły, ale nie jest to konieczne, ponieważ będziemy jeszcze zapiekać naleśniki) i dobrze mieszamy łyżką.

  • Krok 5:

    Sos do naleśników: 150 ml mleka, 1 jajko, 20 g twarożku, 12 g cukru, szczyptę soli oraz szczyptę cynamonu łączymy za pomocą miksera.

  • Krok 6:

    Pieczenie: naleśniki smarujemy nadzieniem, zwijamy w rulon, układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, wierzch polewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut na złoty kolor. Pieczone naleśniki owsiane z twarogiem i rodzynkami podajemy oprószone cukrem pudrem i cynamonem. Cynamon możemy zastąpić, np. kakao, a jeśli chcemy całkowicie zrezygnować z cukru, wystarczy, że dodamy garść rodzynek do ciasta i jeszcze jedną garść do twarogu oraz trochę miodu do sosu mlecznego.

    Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz,  www.apetitonline.cz/recept/zapecene-ovesne-palacinky-s-tvarohem-rozinkami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne